Máme dusno, teplo a veľa z nás sa potíme každý deň či už v práci, alebo vonku. Čo padne teda lepšie ako kvalitný, výživný a ľahký obed? V dnešnom blogovom článku prinášam 2 tipy na ľahké obedové varianty. Vhodné aj ako večera samozrejme.
TIP 1 – KREVETOVÝ ŠALÁT
Čo potrebujeme:
- 50g avokáda (očisteného a nakrájaného na kúsky)
- 150g čerstvých kreviet ( už očistených)
- kokosový / olivový olej
- Mix listového šalátu
- Rajčiny (pokárajané na kúsky)
- Šalátovú uhorku (načistenú a pokrájanú na kocky)
- Olivy ( umyté, na kúsky pokrájané)
- Korenia: sušené chilli, sušený cesnak, oregano, bazalka, tymián, medvedí cesnak
- Limetkovú šťavu ( stačí iba na dochutenie pár kvapiek)
Postup:
- Očistené a umyté krevety okoreníme troškou chilli, sušeného cesnaku spolu s tymiánom a zľahka restujeme na panvici na troške oleja. Restujeme postupne na malom ohni.
- Zatiaľ počas restovania kreviet si pripravíme mix listového šalátu do jednej veľkej misy, kde pridáme aj nakrájané rajčiny, avokádo, uhorku, olivy. Pridáme ešte koreniny ako oregano, bazalku a sušený cesnak. Pokvapkáme troškou olivového oleja a dobre premiešame.
- Ak všetko máme hotové, už len všetko pekne zmiešame dokopy. Na záver podľa chuti môžete ešte pokvapkať limetkovou šťavou celý šalátik.
TIP 2 – KUS KUS -OVÉ RIZOTKO S TOFU A ZELENINKOU
Čo potrebujeme:
- 1 šálku kus kusu
- 1 balenie tofu ( pokrájame na kúsky celé balenie)
- 1/2 cukety (pokrájame na kúsky)
- 150g Cherry paradajok (pokrájame na kúsky)
- 1 veľká zelená papripka ( pokrájame na kúsky)
- Olivový olej
- Koreniny: čierne korenie a sušená bazalka
- 1/2 mladej cibuľky (pokrájame na kúsky)
- 1/2 mozarella light (nastrúhamé/nakrájame na malinké kúsočky)
- morskú soľ
Postup:
- Na prípravu kus kusu: vysypeme šálku kus kusu do misy, do ktorej nalejeme 1 až 1 a pol pohára vriacej vody. Pridáme za jednu ČL olivový olej, štipku morskej soli, premiešame a prikryjeme tanierom, aby sa vlhkosť nevyparovala. Po vsatí vody treba ochutnať či nie je kus kus suchý, ak je pridáme vodu alebo olej.
- Na rozohriatu panvicu dáme maslom a jarnú cibuľku, opražíme ju do sklovita. Ďalej pridáme cuketu, tofu nakrájané na kocky. Opečieme tofu dozlatista a pridáme nakrájané cherry paradajky a nakrájanú papriku .Celú zmes ochutíme čiernym korením a sušenou bazalkou (ak by ste chceli, môžete pridať aj kurkumu).
- Už napučaný kus kus vysypeme do panvice a celé premiešame aby sa suroviny spojili. Podávame posypané s troškou mozzareli light a prípadne s troškou podrvených kešu orechov.
Tak to boli na dnes 2 tipy na ľahký obed, alebo večeru. Vyskúšajte! A DOBRÚ CHUŤ!
Pridaj komentár