Čo by ste mali vedieť o vajíčkach?

O vajciach sa toho popísalo už strááášne veľa. Jedna strana vajíčka ospevuje, druhá by ich najradšej naveky zatratila. Ako to však s vajciami naozaj je?

Najprv sa pozrime z čoho sa vajíčko vlastne skladá. Pre naše telo vajce poskytuje plnohodnotný zdroj bielkovín, vitamínov, minerálov a cholesterolu.

Vaječný bielok obsahuje mnoho bielkovín, ktoré sú potrebné pre správny rast a regeneráciu tkanív. Bielkoviny obsiahnuté v bielku vajíčka po tepelnej úprave strácajú na využitelnosti našim organizmom. U niektorých ľudí však spôsobuje vaječná bielkovina problémy ako napr. vyrážky, nafukovanie, ekzémy a tráviace problémy. Vaječný žĺtok je zdrojom Biotínu, ktorý je dôležitý pre cievny systém a pokožku. Ďalej obsahuje ďalšie vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín A.

Dostávame sa k bodu zlomu a to ku cholesterolu, ktorý rozdelil názor ludí na vajíčko na dve skupiny. Bolo dokázané, že cholesterol obsiahnutý vo vajíčku nedokáže u zdravých ľudí zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi. Omnoho nebezpečnejšie sú nasýtené živočíšne tuky, ktoré nájdeme v slanine, klobáse a mastných mäsových výrobkoch. Keď už sa bavíme o cholesterole a tukoch, tak by sme mali spomenúť aj fakt, že pri extrémnom obmedzovaní tukov si nahrávame na problémy s pečeňou, pohlavných a hormonálnych orgánov.

Zdravotné doporučenia však hovoria o maximálne štyroch vajciach týždenne, pričom je nutné započítať aj vajíčka obsiahnuté v pečive, cestovinách, krémoch atď.. Vajíčko však obsahuje aj kyselinu linolovú a lecitín, čo priamo ovplyvňuje zníženie krvného cholesterolu. A tak môžeme vnímať vajíčka ako vyváženú potravinu.

 Tipy na záver:

Vajíčka by sme nemali konzumovať so strukovinami. Naše telo kombináciu tuku, rastlinných a živočíšnych bielkovín trávy ťažšie, čo môže spôsobiť problémy s trávením.

Čerstvé vajíčka zostávajú ponorené pod vodnou hladinou.  Po rozbití by sa žltok nemal zlievať s bielkom.

Vajíčko by sme nemali jesť úplne pečené, stačí pár minút na panvičke, obvyklý spôsob konzumácie je volské oko tekuté. Pri prepečení oxidujú tuky, ktoré sú pre naše telo škodlivé.

ABOUT THE AUTHOR

Som mladý chalan ktorého baví meniť život ludí k lepšiemu. Postup ktorý aplikujem na klientoch som najprv aplikoval na sebe.Som akreditovaný a certifikovaný výživový poradca - svoje vzdelanie som nadobudol v odlišných vzdelávacích organizáciach pre čo najširší zástup informácií. Pôsobím ako spoluautor knihy 107 neodolatelných smoothie receptov. - Zakladateľ Slovenského klubu zdravia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Rastislav Bagita 

SLOVAK HEALTH CLUB

Tel. kontakt : 0917 236 108

IČO: 50300971

DIČ: 1081179363

Miesto podnikania :

Levice /Slovensko

Archív