Medzi najdôležitejšie parametre, ktoré sa sledujú pri strave patria obsah živín a energie v strave. Akonáhle dochádza k výraznej odchýlke týchto dvoch parametrov, dochádza k určitým zmenám. Pri úprave telesnej hmotnosti je nutné regulovať príjem energie a živín. Problém však môže nastať z dlhodobého hladiska, pri vysokom príjme (obezita) alebo nedostatočnom príjme (malnutrícia).
Malnutrícia teda podvýživa je definovaná ako: stav nedostatku živín dôležitých pre funkcie ľudského teľa. Jedná sa teda o nedostatok makroživín (cukry, tuky, bielkoviny) a mikroživín (vitamíny, minerály).
Rozlišujeme malnutríciu na :
- Energetická malnutrícia – vzniká pri nedostatočnom príjme energie.
- Proteínová malnutrícia – vzniká pri nedostatočnom príjme bielkovín.
Energetická malnutrícia môže vzniknúť ako pri športovcoch, ktorí nemajú spočítaný príjem energie tak u bežných ludí, ktorí majú nepravidelné stravovanie. Ale aj u ľudí s ochorením, ktoré ovplyvňuje vstrebávanie a využitie živín . Vo väčšine prípadov dochádza ku katabolickým procesom medzi ktoré patrí napríklad ubúdanie svalstva.
Proteínová malnutrícia vzniká pri zníženom príjme bielkovín, napríklad u ľudí, ktorí nekonzumujú alebo obmedzujú mäso a mliečne výrobky. Vegetariánske stravovanie nemusí znamenať nedostatočný príjem bielkovín ak má človek prehľad v zložkách stravy a spočítaný potrebný príjem bielkovín z rastlinnej stravy. Bielkoviny sú dôležitou súčasťu stravy pre náš organizmus. Majú na starosti obnovu tkanív a sú dôležite pre správnu funkciu organizmu.
Základný príjem energie si môžte pohodlne vypočítať na základe vzorcov:
Ženy: (1,85 x výška v cm) + (9,55 x hmotnosť v kg) – (4,67 x vek) a pripočítajte 655 = Váš základný energetický príjem
Muži: (5 x výška v cm) + (13, 6 x hmotnosť v kg) – (6,7 x vek) a pripočítajte 66 =Váš základný energetický príjem
Následne je potrebné tento príjem navýšiť o energetický výdaj organizmu, podľa parametrov ako sú: Fyzická aktivita, zdravotné problémy, pracovné zaťaženie, stress.
Získanú energetickú hodnotu rozdelíme podľa parametrov WHO ( svetovej zdravotníckej organizácie )
55% Sacharidov / 25% Tukov / 20% Bielkovín
Zaujímalo by Vás aké sú Vaše momentálne stravovacie návyky? Analýza stravovacích návykov Vám s prehľadom odhalí, ktoré zložky vo vašej strave prijímate v nadbytočnom alebo nedostatočnom množstve.
Pridaj komentár