Maliny sú plody ostružiny malinovej ktorá, je významná medonosná rastlina z ktorej sa využívajú plody aj listy.Listy maliny obsahujú široké spektrum zdraviu prospešných látok medzi ktoré, patria triesloviny, bioflavonoidy, organické kyseliny v najväčšom zastúpení kyselina citrónová a značné množstvo vitamínu C. Tieto látky sú súčasťou žlčopudných a močopudných čajových zmesí a využívajú sa napríklad aj pri výrobe každému známej kofoly.
„Triesloviny: majú antibakteriálne, antivírusové, protizápalové účinky a velmi priaznivo pôsobia na srdcovo cievny systém.“
V ľudovom liečitelstve sa maliny používajú ako náhrada pravého čaju a to hlavne fermentovaná zmes listov maliny a jahody.
5-10mg sušených listov malín vylúhovaných vo vode ma protikŕčový efekt ktorý sa môže hodiť hlavne športovcom.
Plody malín obsahujú na 100g:
13g sacharidov hlavne fruktózi a glukózy, 4g lignocelulózy, 0,5g pektínu ( rozpustnej vlákniny ), 6g nerozpustnej vlákniny, 1,4g organických kyselín, 0,2g trieslovín, 180mg draslíku, 28mg horčíku, 44mg fosforu, 40mg vápnika a v značnom množstve železo, karotenoidy, vitamín C a E.
Semienka malín obsahujú nenasýtene mastné kyseliny ďalej kyselinu elagovú ktorá, je velmi účinný antioxidant ktorý sa dostáva do celosvetového záujmu vedcov pretože u športovcov odbúrava kyselinu mliečnu.
Maliny u niektorých ľudí spôsobujú alergickú reakciu a však v mešom množstve ako jahody a majú mierne preháňajúce účinky.
Preto by sme určite mali využiť obdobie dozrievania týchto zdraviu prospešných rubínov v našich záhradách a dopriať si ich v značnom množstve.
Nakoľko patria medzi potraviny vyskytujúce sa v našich zemepisných šírkach a náš organizmus je na ne generačne prispôsobený.
Pridaj komentár