Lámete si občas hlavu nad tým čo vykúzlite vo svojej kuchyni?
Polievka: Kapustová s chilli
Potrebujeme:
- ½ hlávky kapusty
- ½ mrkvy
- 1 stredne veľký zemiak
- nové korenie
- bobkový list
- červenú sladkú papriku
- soľ
- chilli papričku
- kokosový olej
Príprava:
Zeleninu si nasekáme na drobné kúsky. Kapustu na tenké prúžky, ostatnú zeleninu na kolieska alebo malé kocky. Do hrnca si dáme rozpustiť kokosový olej, na ktorom sprudka popražíme kapustu. Postupne pridáme mrkvu a zeleninu. Necháme variť. Keď nám polievka začne krásne bublať, pridáme pár kusov nového korenia, bobkový list a červenú papriku, aby sa nám krásne spojili chute. Na záver pridáme rozdrvenú chilli papričku (ja ju najradšej rozdrvím v rukách). Všetko spolu varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Soľ pridáme podľa chuti. Prajem príjemný gastronomický zážitok.
Hlavné jedlo: Pečené papriky plnené quinoa, so sušenými paradajkami zapekané mozzarellou
Potrebujeme:
- 6ks veľkých farebných paprík (žltá, červená, oranžová, zelená)
- 1 diel quinoa
- 5ks sušených rajčín
- pažítkový cottagecheese
- bazalku
- 2ks mozzarelly
- soľ
Príprava:
Do paprík vyrežeme otvor a krásne ich vyčistíme a uložíme na plech. Quinoa uvaríme v slanej vode. (1 diel quinoa = 3 diely vody). Medzitým si nakrájame na kocky sušené paradajky, ktoré zmiešane s pažítkovým cottagecheesom a bazalkou (najlepšie čerstvou, ak nie je k dispozícií, stačí aj sušená). Do vzniknutej zmesi pridáme uvarenú quinoa a trošku dosolíme (podľa chuti). Touto zmesou vyplníme vyčistené papriky až po okraj. Na záver poukladáme plátky nakrájanej mozzarelly na vrch papriky. Plech podlejeme ½ pohárom čistej vody a dáme zapiecť pri teplote 170oC na 40 min. Servírujeme buď na listovom šaláte alebo s čerstvými bylinkami. Dobrú chuť J
Čo to je Quinoa?
Quinoa sú drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú proso, kuskus. Zaraďujeme ju medzi obilninu, no v skutočnosti je to pseudoobilnina. Neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov. Obsahuje vysoké % bielkovín ( 12-22%) a radu vitamínov napr. betakarotén, vitamín C, kyselinu listovú, thiamín, riboflavín a pod., a množstvo minerálov ako vápnik, železo, draslík, zinok či horčík. Je veľmi ľahko stráviteľná. Jej významný obsah aminokyselín ju tvorí neuveriteľne kompletnou potravinou.
Pridaj komentár