Oči a perfektný zrak nás vo väčšine prípadov netrápia POKIAĽ je s nimi všetko OK. V momente, keď nás zrak prestane poslúchať už môže byť neskoro. Naše oči si však tiež zaslúžia preventívnu ochranu. Zrak sa vo väčšine zhoršuje pribúdajúcim vekom. Dôchodkový vek je ten čas, kedy si človek môže svoj život užívať či už cestovaním, čítaním alebo rôznymi inými aktivitami. Paradox však je, že že zhruba 20% 60 ročných a vyše 40% 75 ročných zasiahne makulárna degenerácia : ( strata centrálneho videnia ).
Ako ochrániť Maculu luteu pomocou antioxidantov?
Miesto najostrejšieho videnia v ľudskom oku je žltá škvrna ( Macula lutea ). Zo žltej škvrny vedie 130 000 000 svetelných tyčiniek informácie priamo do mozgu. Priam neuveriteľný výtvor prírody. Toto malé miesto koncentruje najviac antioxidantov v celom tele a to preto, aby ochránilo sietnicu pred poškodením voľnými radikálmi.
Strata centrálneho videnia je nepríjemná záležitosť. Obmedzuje v písaní, čítaní, šoférovaní, sledovaní televízie a radosti z každodenného života. Obmedzujúci zrak je najnepríjemnejší dôsledok vyššieho veku.
Najdôležitejšie živiny pre oči sú: Vitamín C, E, beta – karotén, selén a zinok. V žltej škvrne sú uložené prevažne rastlinné látky LUTEIN a ZEAXANTIN. Luteín najdeme v kapuste, špenáte, ružičkovej kapuste, brokolici a hrášku. Zeaxantin nájdeme v kukurici, rajčinách, mrkve a mnohých druhoch zeleniny.
Akú sa chrániť proti šedému zákalu pomocou antioxidantov?
V USA je ročne operovaných na šedý zákal vyše 600 000 ľudí. 40 000 ľudí zbytočne kvôli stareckému zákalu oslepne. Aby bolo oko účinne chránené voči UV-žiareniu, obsahuje 30x viac vitamínu C ako okolite tkanivá. Početnosť šedého zákalu je o 80% nižšia, keď sú v krvi vyššie hodnoty vitamínu C, E a beta-karoténu.
V tomto prípade je dôležité prijímať beta-karotén z prírodných zdrojov. Ľudia postihnutí šedým zákalom mávajú v očiach a tele približne len 15% selénu oproti zdravím ľudom. Oddialenie šedého zákalu môže zabrániť minimálne polovici operácií šedého zákalu a podstatne lepšiu kvalitu života v starobe.
Zdroj informácií: Andreas Jopp – Rizikový faktor nedostatok vitamínov.
Pridaj komentár