Jeseň života, teda dôchodcovský vek, by malo byť obdobie plné radosti, pokoja, oddychu, šťastia z rodiny. Bohužiaľ následkom hektickej doby sa k tomu vo veľa prípadoch naši milovaní veľakrát ani nepriblížia. Ako prvé čo začne trápiť ľudí je zdravie. Kde nie je zdravie, tam chýba radosť, šťastie, pokoj. Zdravie človeka je výsledkom dlhotrvajúcej kvality výživy počas predchádzajúcich rokov. Čo však neznamená, že aktuálny stav sa nedá ovplyvniť a skvalitniť tým život našim milovaným.
Dnes sa pozrieme na základné fakty a princípy ako jednoducho zlepšiť kvalitu zdravia svojim najbližším tak, aby staroba neznamenala bolesť, smútok a trápenie.
Medzi prvý fakt, ktorý vyvracia mýtus bežne zaužívaný je, že ľudia musia mať nadbytok sýteho jedla k tomu aby boli zdraví. Naše telo sa vie oveľa lepšie prispôsobiť nedostatku ako nadbytku. Môže za to evolúcia, v ktorej bol človek vo väčšine v nedostatku ako v nadbytku tejto doby. Testy na opiciach dokázali pri vyváženom alebo podsadenom stravovaní predĺženie života o zhruba 7 rokov. Pričom výskyt cukrovky bol o 3,7 x menší a úmrtnosť o 2,6x menšia. ( zdroj Klinická dietológia). Život teda dokáže predĺžiť a skvalitniť dostatočný pohyb, vyvážená strava, obmedzenie nadváhy a obezity.
Počas starnutia sa postupne znižuje funkcia orgánov a fyziologických systémov. Z výživového hľadiska sú najvýznamnejšie :
- Strata pocitu smädu a tekutinovej bilancie v organizme
- Zhoršenie obličkových funkcií
- Úbytok svalovej hmoty
- Úbytok psychických funkcií a strata motivácie
- Zmeny v imunitnom systéme
Zdravotný stav u starších ľudí je vo väčšine ovplyvnený sociálnymi a zdravotnými možnosťami. V zásade sú hlavnými faktormi : obmedzenie medziľudských vzťahov, ekonomicky stav, strata možnosti variť a nakupovať, vedľajšie účinky liekov a zhoršenie tráviacich funkcií. V dôsledku nedostatočnej starostlivosti môže dochádzať k prevahe príjmu sacharidov a tukov a obmedzenie príjmu bielkovín. To má za následok nedostatočnú výživu, stratu svalovej hmoty, oslabenie imunity, zvýšenú chorobnosť atď…Pri nedostatočnom príjme ovocia a zeleniny ďalej dochádza k zápcham, nulovému príjmu mikroživín t.j- vitamínov , minerálov a stopových prvkov. Pri neschopnosti potravu požuť odporúčam príjem mikroživín formou doplnkov výživy. Základom pri výžive starších ľudí je znižovať príjem o 50 Kcal každých 10 rokov po 50 roku života.
Medzi najzákladnejší kameň úrazu však patrí znížený pocit smädu a tým nedostatočná hydratácia organizmu. Denne by mal vypiť človek 2,5-3 L tekutín, teda čistej vody. Nie vždy sa oplatí kupovať balenú vodu. Pri minerálnych vodách by mal byť optimálny obsah minerálov 200-400 mg/ L tekutiny. Prírodná minerálna voda vo väčšine obsahuje 1g /L minerálov kde by sa príjem takejto tekutiny nemal prekročiť 500ml / deň.
Pozrime sa ale bližšie na mikrožiny (vitamíny, minerály, stopové prvky, nenasýtene mastné kyseliny ), ktoré dokážu udržať alebo zlepšiť kvalitu života v starobe.
U starších ľudí pôsobí nedostatok mikroživín obzvlášť výrazne. Infekcia kvôli oslabenej imunite, zlomeniny kostí , chudokrvnosť a úbytok duševnej výkonnosti môžu rýchlo viest k strate samostatnosti a kvality života. Keďže sa zhoršuje funkcia tráviaceho systému, zhoršuje sa aj vstrebateľnosť mikroživín z potravy. Ak k tomu pridáme zlý životný štýl a zanesené črevné steny príjem mikroživín zase rapídne klesá. Rozpočet na stravu v zariadeniach pre seniorov sa často pohybuje okolo 5-6 Eur na den/ osoba. Čo je veľké obmedzenie pre kvalitnú a dostatočnú výživu. Táto informácia je však individuálne no na Slovensku o to závažnejšia.
Program vitálnych látok pre starších ľudí:
400-800 UI – D vitamínu ( ochrana kostí a zníženie rizika rakoviny)
1000µg vitamínu B12 (duševná výkonnosť, krvotvorba, imunitný systém)
400µg kyseliny listovej ( chudokrvnosť, ochrana pred poškodením ciev a mozgu)
200µg E vitamínu- proti srdcovo cievnym ochoreniam
1000mg C vitamínu ( imunita, ochrana očí mozgu a ciev)
1000mg Vápniku na Kosti
350mg magnézia hlavne na večer pre dobrý spánok.
70-200mcg selénu ako ochrana pred rakovinou
5x denne ovocie a zeleninu
Čo najmenší obsah solí v pokrmoch.
Vysoký príjem čerstvých štiav kvôli antioxidačným vlastnostiam!
Pridaj komentár